وزیر صنعت، معدن و تجارت طی نامهای به رئیس مجلس هشدار داده که افزایش چند صد درصدی مالیات سیگار منجر به افزایش قاچاق و کالای تقلبی و همچنین نابودی اشتغال این حوزه خواهد شد و پیشنهاد کرده حذف وضع عوارض مالیاتی جدید بر محصولات دخانی در دستور بررسی مجلس قرار گیرد.
به گزارش ایسنا، سید رضا فاطمی امین در این نامه به قانون جدید مالیات بر ارزش افزوده اشاره کرده که بر اساس آن مالیات محصولات دخانی با ماده (۷۳) قانون برنامه ششم توسعه کشور تجمیع شده و در قانون و ساختار افزایشی سالانه مالیات برای محصولات دخانی نیز در نظر گرفته شده که نیاز قانونگذار در خصوص تعیین سالانه مالیات محصولات دخانی در بودجه سنواتی را رفع کرده است.
بنابراین وزیر صمت معتقد است افزایش چند صد درصدی در پیشنهادهای ارایه شده به کمیسیون تلفیق مجلس شورای اسلامی، با غرض قانون گذار نسبت به ساز وکار افزایشی اعمال شده در قانون مالیات بر ارزش افزوده متناقض است و این امر منجر به ناتوانی تولیدکنندگان داخلی با در رقابت با محصولات قاچاق ارزان قیمت، افزایش سهم بازار محصولات دخانی تقلبی و قاچاق ارزان قیمت، افزایش سهم بازار محصولات دخانی جعلی، نابودی صدها هزار فرصت شغلی ایجادشده در بخشهای مختلف صنعتی بازرگانی و کشاورزی و در نهایت منجر به محقق نشدن درآمدهای مالی دولت از مالیات و عوارض محصولات دخانی خواهد شد.
او در ادامه به مکاتبات ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز و انجمن تولیدکنندگان، واردکنندگان و صادرکنندگان محصولات دخانی در این رابطه به وزارت صمت اشاره کرده و این نامهها را به همراه گزارش تحلیلی ستاد صنایع دخانی وزارت صمت به مچلس ارسال کرده است.
فاطمی امین در پایان پیشنهاد کرده که حذف وضع عوارض مالیاتی جدید بر محصولات دخانی در دستور بررسی مجلس شورای اسلامی قرار گیرد.
از دی ماه امسال مقرر شده بود مالیات سیگار در قالب قانون دائمی مالیات بر ارزش افزوده تجمیع شود و هر سال پنج درصد به آن اضافه شود که در لایحه بودجه ۱۴۰۱ هم بر همین اساس مالیات سیگار تعیین شده بود. اما اخیرا کمیسیون تلفیق برای هر کارتن سیگار تولید داخل دو میلیون و ۳۰۰ هزار تومان و در هر کارتن سیگار خارجی سه میلیون تومان مالیات نخی پیش بینی کرد که ۸۲۰ درصد نسبت به مالیات نخی سال جاری سیگار افزایش را نشان میدهد. گزارشهای اخیر حاکی از تصویب این بند در گزارش کمیسیون تلفیق لایحه بودجه سال ۱۴۰۱ است.
بر این اساس کمیسیون تلفیق تصویب کرده که از ابتدای سال ۱۴۰۱ به قیمت خرده فروشی هر نخ سیگار تولید داخل با نشان ایرانی مبلغ ۲۳۰ تومان، تولید داخل با نشان بین المللی برند ۸۰۰ تومان، هر نخ سیگار وارداتی ۱۵۰۰ تومان، هر بسته ۵۰ گرمی معسل تنباکوی قلیان داخلی ۳۰۰۰ تومان و هر بسته تنباکوی وارداتی ۳۰ هزار تومان به عنوان عوارض اضافه شود.
موافقان و مخالفان چه میگویند؟
این موضوع از زمانی که مطرح شد، انتقادات زیادی به همراه داشت و تاجدار، رئیس انجمن تولیدکننـدگان، صادرکنندگان و واردکنندگان محصولات دخانی هشدار داد که در صورت تصویب مصوبه کمیسون تلفیق در رابطه با مالیات سیگار در صحن علنی مجلس، قاچاق سیگار آنچنان صرفه اقتصادی خواهد یافت که با فرض محال و در صورت کشف ۵۰ درصد از سیگارهای قاچاق، باز هم این تجارت برای قاچاقچیان صرفه اقتصادی خواهد داشت. او همچنین پیش بینی کرده بود که علاوه بر افزایش قیمت ناشی از قیمت مواد اولیه، هزینههای تولید و سایر مالیاتها، فقط با اعمال مالیات نخی هر پاکت سیگار داخلی ۴۶۰۰ تومان و هر پاکت سیگار بینالمللی ۶۰۰۰ تومان گران میشود و علاوه بر این منجر به تعطیلی یا کاهش شدید تولید واحدها خواهد شد.
البته در مقابل وزارت بهداشت همیشه موضع مخالف این را داشته است. برای مثال جمعیت مبارزه با استعمال دخانیات بارها اعلام کرده که ایران کمترین مالیات را بر محصولات دخانی دارد و قاچاق فقط بهانه و توجیهی برای جلوگیری از افزایش مالیات و متقاعد ساختن دولت و مجلس برای عقب نشینی از تصمیماتی که میتواند منجر به کاهش مصرف مواد دخانی از یک طرف و به کارگیری مالیات دریافت شده برای رفاه مردم شود، است.
گفتنی است که تا پیش از دی ماه امسال و اجرای قانون دائمی مالیات بر ارزش افزوده، ردیفهای مالیات سیگار شامل ماده ۷۳ قانون برنامه ششم که برای شرکتهای داخل ۱۰ درصد و شرکتهای بینالمللی ۲۵ درصد است و همچنین ۱۵ درصد مالیات بر ارزش افزوده، دو درصد حق انحصار و مالیات نخی ۲۵۰ و ۵۰۰ هزار تومانی برای برندهای داخلی و خارجی بود.
بازگشت اعتماد به شرکت دخانیات، محور اصلی برنامهها در دوره جدید
امیراسکندری در آئین تکریم و معارفه مدیران عامل سابق و جدید شرکت دخانیات ایران، بازگشت اعتماد به شرکت را محور برنامههای خود عنوان کرد و افزود: ایجاد و بازگشت اعتماد به شرکت چه در داخل و چه در بیرون باید محور فعالیتها در دوره جدید باشد.